GORILLA TV SZEGED

Kövesd nyomon a szegedi rögbis híreket első kézből... Valamint JELŐLJ, LÁJKOLJ, KOMMENTELJ!!!

ÚJDONSÁG! - GORILLÁK TV SZEGED - TESZTADÁS - ONLINE MECCSNÉZÉS

..A Gorilla TV-N a korábbi meccsek visszanézhetők, illetve a hazai Extra Ligás meccseket élőben is adjuk. A műsor jelenleg tesztüzemben megy, ezért az esetleges tecnikai hibákért elnézést kérünk!
A naptárban a saját edzések és mérkőzések mellett zöld szín jelzi a Rögbi Szövetség eseményeit Edzések és mérkőzések időpontjai... Le ne maradj! PONTOS IDŐ>>>

2010. április 7., szerda

A 7s Rugby, az új olimpiai sportág

Hetes rögbi Szegeden

A 7-es rögbit (Rugby 7s) – az olimpia rögbijét – mindkét nembe tartozók és minden korosztályban játsszák Magyarországon, ugyanis a 7-es rögbi
a 21. század látványos és dinamikus sportja, amellyel újabb olimpiai sikereket szerezhetünk hazánknak.

A hetes rögbi története
A hetes rögbit (Rugby Sevens) egy skót hentes, Ned Haig találta ki 1883-ban, hogy Melrose-ban székelő csapatának népszerűséget és támogatókat szerezzen egy egynapos rendezvénnyel. Mivel egész nap rögbizni nagyon fárasztó lett volna, az alapvetően 15-ös csapatokat 7 fősre, a másfél órás meccseket pedig 15 percesre csökkentette. A játék szabályai nem különböztek az anyasportétól - ami a Rugby Union - lehet előre vinni vagy rúgni, de kézből csak hátrafelé passzolni a labdát, van tolongás és van cél – azaz ugyanúgy az ellenfél gólvonala mögé kell tenni a labdát. Akkora sikere volt azonnal, hogy egy éven belül már bajnokságot rendeztek Skóciában a rugby 7s szabályai szerint.

Miért jó a 7s?
A rugby 7s óriási tempót, látványos elfutásokat, nagy ütközéseket ígér a nézőinek.
A tornákon sok csapat lép fel, színesek a rendezvények, amelyek akár kétnaposak is lehetnek, első nap a csoportmérkőzéseket, a másodikon a helyosztókat, köztük a döntőt bonyolítva le.
Gyakori a pontszerzés, hiszen a védőknek óriási területet kell biztosítani, és a támadók könnyebben találnak rést, mint a futballban vagy a hagyományos "uniós"XVs rögbiben.

A 7s Rugby nagy előnye, hogy arra buzdítja a játékosokat, hogy labdával a kézben bátran támadják az ellenfelet, és míg ez a tudás nélkülözhetetlen egy XVs játékos számára, a fiatalabb játékosoknak gyakran nem adatik meg, hogy versenykörülmények között, rendszeresen megtapasztalják az egy-az-egyben cseleket és ütközéseket a hagyományos XVs játékban.
A 7s így lehetőséget adhat nekik arra, hogy ebben a nagyon fontos játékszituációban tapasztalatot szerezzenek.

A 7s Rugby azért is nagyszerű, mert felszabadultan, mókázva is lehet nyerni. Ez kevés sportra jellemző, de vegyük csak a legendás, 1976 óta megrendezett Hong Kong Sevens példáját: elképzelhető, hogy csak a játék miatt telik meg két nap egymás után egy 30 ezres stadion 8 órára? Nem valószínű: a kiváló rugby mellett szükség van nevetésre, szórakozásra és baráti, fesztivált idéző hangulatra is!

A 7-es játékosok legfontosabb tulajdonságai:
– Sebesség
– Labdakezelés
– Szerelések elkerülésének ismerete
– Szerelés
– Anaerob állóképesség
– Stressz tűrés

Multimédia: APU 2010-04-11

Magyar hetes bajnokság
Az idei szezonban, nyilván a sportág olimpiai felvételének is köszönhetően, a korábbiaknál népesebb mezőny vágott neki a magyar bajnoki küzdelmeknek, lévén sok kis klub is élt a lehetőséggel, hogy összemérheti erejét a nagycsapatokkal.

Az idei bajnokság négy torna eredményeinek alapján dől majd el, ezek közül kettő már a tavalyi évben (október 31-én és november 29-én), kettő pedig 2010 naptári évben áprilisban és májusban kerül lebonyolításra. Az áprilisi helyszínválasztásnál Szeged mellett döntöttek a szervezők, így az országgyűlési választások napján április 11.-én vasárnap az Etelka soron, a Tisza parti Stadion várja a hazai rögbi élmezőnyét.

A 12 csapatos formátumban 3 csapat alkot egy-egy csoportot, ezek összeállításánál a korábbi bajnoki erőviszonyok alapján történik a beosztás, a második alkalomtól kezdve azonban már az eredmények döntenek a sorrendről és a csoportbeosztásról.

A szegedi torna 2010. április 11.-én vasárnap 11 órakor kezdődik,
a helyosztókra 14.00-tól, a döntőre 16.00-tól kerül sor.
Belépés díjmentes, várunk minden sportbarátot, szurkolót!

Az induló csapatok nevei a bajnokság jelen állása alapján:
1. gas.hu Battai Bulldogok (Százhalombatta)
2. Pécsi Indiánok
3.Kecskeméti Atlétika és Rugby Club
4.SzentesiVSC 91-esek Rugby Szakosztálya
5.Fit World Gorillák Rugby Club Szeged
6.ÁVF Vak Mókusok Rugby Club (Budapest)
7.Elefántok Rugby SE (Vác)
8.Biatorbágyi Rugby Club
9.Békéscsabai Benny Bulls Rugby Club
10.Esztergomi Vitézek Suzuki Rugby SE
11.Exiles Rugby Egyesület (Budapest)
12.Fehárvár Rugby Club (Székesfehérvár)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése