GORILLA TV SZEGED

Kövesd nyomon a szegedi rögbis híreket első kézből... Valamint JELŐLJ, LÁJKOLJ, KOMMENTELJ!!!

ÚJDONSÁG! - GORILLÁK TV SZEGED - TESZTADÁS - ONLINE MECCSNÉZÉS

..A Gorilla TV-N a korábbi meccsek visszanézhetők, illetve a hazai Extra Ligás meccseket élőben is adjuk. A műsor jelenleg tesztüzemben megy, ezért az esetleges tecnikai hibákért elnézést kérünk!
A naptárban a saját edzések és mérkőzések mellett zöld szín jelzi a Rögbi Szövetség eseményeit Edzések és mérkőzések időpontjai... Le ne maradj! PONTOS IDŐ>>>

2011. szeptember 6., kedd

Szeptember 9-én startol a rögbi VB



Apa kezdődik...!!!!

Néhány nap és rajtol az RWC 2011, azaz a 7. Úniós Rögbi Világkupa, amelyet 4 évente rendeznek meg és amelynek ezúttal másodszor Új-Zéland ad otthont.
Egészen pontosan szeptember 9-én lesz a megnyitó, hogy aztán a világ 20 legjobb rögbi válogatottja közül végül október 23-án a két legjobb játssza a döntőt.
Hogy mi jut el hozzánk belőle?



Néhány infót itt találtok:

HIVATALOS MENETREND:
http://www.rugbyworldcup.com/mm/Document/Tournament/Destination/02/04/17/07/2041707_PDF.pdf

Port.hu szerint ezekben az időpontokban lesznek rögbimeccsek a tv-ben a következő napokban:

DIGI SPORT:
Péntek (Szeptember 9.) 10:30 (élő)
Szombat (Szeptember 10.) 3:00 (élő)
Vasárnap (Szeptember 11.) 10:30 (élő)
Hétfő (Szeptember 12.) 2:45 (ism.)

DIGI SPORT PLUS:
Péntek (Szeptember 9.) 15:45 (ism.)
Szombat (Szeptember 10.) 10:25 (ism.)
Vasárnap (Szeptember 11.) 1:00
Vasárnap (Szeptember 11.) 6:10 (élő)

EUROSPORT 2:
Szombat (Szeptember 10.) 2:00 (ism.)
Vasárnap (Szeptember 11.) 2:00 (ism.)
Szombat (Szeptember 17.) 0:30 (ism.)
Vasárnap (Szeptember 18.) 13:30


Interneten keresztül a legtöbb esemény élőben nézhető, például az alábbi linken:


Egy kis rögbi történelem...

Forrás: http://rogbixv.blog.nepsport.hu/archives/2011/08/09/Mi_fan_terem_a_rogbi_vilagbajnoksag/

A rögbiválogatottak először az olimpiákon (1900, 1908, 1920, 1924) mérkőzhettek megy egymással kupaküzdelem keretein belül különböző kontinensekről. Ennek azonban nem volt túlzottan nagy jövője: volt hogy csapatok képviselték hazájukat, valamint három csapatnál több egyszer sem vett részt a küzdelmekben: így viszont előfordult, hogy a német "válogatott" ezüstérmet szerzett, az amerikaiak pedig kétszer aranyérmesek voltak! Az olimpiák után pedig egyetlen nagyobb küzdelem maradt: a Home Nations, ahol a brit korona válogatottai csaptak össze. A franciák 1910-es belépésével pedig létrejött a Five Nations (aztán utóbbiak 1932-1939 között megint hiányoztak a tornáról). Délen pedig az ausztrál és új-zélandi válogatott játszott egymással a Bledisloe-kupáért. Ha pedig a válogatottak nagyon szerették volna magukat kipróbálni, úgy turnékra indultak (ez még ma is működik): ilyenkor az adott kontinenst végigjátssza a vendég csapat, persze olyan válogatottak ellen, akik miatt érdemes is a pályára lépni.

Román-francia meccs 1924-ből

Persze az ötlet, hogy legyen uniós világbajnokság, nem új. Már az ötvenes években, a wallabies egyik játékosa, később játékvezető, Harold Tolhurst vetette fel az ötletet az IRB-nek, ám a szervezet elutasította a javaslatot. Mások ötletei is a kukába kerültek, ilyen volt Bill McLaughlin, az ausztrál szövetség elnöke 1979-ben, aki javasolta, hogy Ausztrália létrejöttének 200. évfordulóján, 1988-ban legyen világbajnokság hazájában, de Új-Zéland korábbi angol kormányzója, Neil Durden-Smith sem aratott nagy sikert azzal, hogy 1985-ben, vagy 1986-ban Angliában akart rendeztetni világbajnokságot. Ez az ötlet 1983-ban lett elvetve.

A dátum azért fontos, mert az IRB-nél egy év múlva egy újabb kérelem jelent meg, ezúttal az ausztrál és az új-zélandi szövetség karolta fel a világbajnokság ügyét; és vállalkoztak is annak megrendezésére. Az IRB 1985. március 20-21-én ülésezett a következő évben Párizsban, ahol végül eldőlt, hogy lesz világbajnokság, de a végső szavazás nem volt egyszerű: a Home Nations szövetségei ugyanis ellenezték az ötletet, míg a későbbi rendezők, és Franciaország támogatta azt. A dél-afrikaiak szavazata nagyon fontos volt, bár tudták, hogy az apartheid miatt nem léphetnek pályára a megmérettetésen. A patthelyzetet az angolok és a walesiek álláspont változtatása oldotta fel.

1987-ben, május 22-én az Új-Zéland-Olaszország mérkőzéssel megkezdődött az első uniós rögbi világbajnokság. A nyitómeccset a hazaiak nagy fölénnyel, 70-6-ra nyerték meg. A helyszínekről el kell mondani, hogy Ausztráliában csak Brisbane-ben és Sydney-ben rendeztek mérkőzéseket, Új-Zélandon viszont kilenc helyszínen rendeztek mérkőzéseket. Mind az öt kontinens képviseltette magát válogatottakkal. Afrikából Zimbabwe utazhatott a tornára (Dél-Afrikáról feljebb volt szó, hogy miért nem szerepelhetett a vb-n), Ázsiát Japán, Amerikát Argentína, Kanada és az USA képviselte. Európából az Öt Nemzet országai, Olaszország (ekkor ők még nem voltak tagok az európai elit kupában) valamint Románia vett részt a küzdelmekben. Óceániából pedig a két rendező mellett Fidzsi és Tonga válogatottjai küzdöttek meg a Webb Ellis-kupáért. A torna lebonyolítása semmiben sem tért el a foci világbajnokságoktól. A négy kvartett első két helyezettje jutott tovább a kieséses szakaszba, ahol kuparendszerben játszottak tovább. A negyeddöntőkbe Anglia, Ausztrália, Fidzsi, Franciaország, Írország, Skócia, Új-Zéland és Wales jutottak be. Az elődöntőkbe pedig a két házigazda, valamint a franciák és a walesiek léphettek pályára. A döntőbe az All Blacks jutott be elsőként, miután a walesieket 49-96ra verték meg, majd a franciák, akik a másik házigazdát küldték a bronzmeccsre egy 30-24-es eredménnyel.

Új-zélandi cél a döntőben: a szerzője Joe Kirwan

A bronzdöntőben, június 18-án Wales szerezte meg a harmadik helyet, miután 22-21-re legyőzte a wallabies-t! Két nappal később Aucklandben nem történt már meglepetés, az All Blacks tagjai egy nagyon sima 29-9-es végeredmény után emelhették fel elsőként a Webb Ellis-kupát. Hogy aztán azóta egyszer se tegyék, na talán majd most, odahaza!

Eddigi VB-k helyszíne és győztesei
Év Házigazda Győztes II.helyezett
1987
Ausztrália
Új-Zéland Franciaország
1991 Britannia Ausztrália Anglia
1995 Dél-Afrika Dél-Afrika Új-Zéland
2007 Franciaország Dél-Afrika Anglia
2011 Új-Zéland ?


Végül - hogy legyen némi fogalma a rögbi pályán zajló eseményekről az avatatlan nézőknek is - íme egy ismertető a rögbiről és az alapvető szabályokról:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése